Unisex-lastenvaatteet

Unisex-lastenvaatteet ovat tavallaan vastaus samaan kysymykseen, johon ekologinen kaavoitus pyrkii vastaamaan: miten lisätä lastenvaatteen käyttöikää? Unisex lisää vaatteiden ekologisuutta juuri lisäämällä vaatteiden käyttöikää. Myös ekologinen kaavoitus pyrkii lisäämään vaatteiden käyttöikää, joskin varsin eri tavalla kuin unisex.

Käytännön tasolla kyse on siis siitä, että unisex-vaatteen on mahdollisimman helppo kulkea yhdeltä lapselta toiselle. Ongelmana monella on se, että esimerkiksi pojan sinistä haalaria ei voi pukea tytölle, koska haalari on sininen ja siis liian “poikamainen”. Ongelma on monelle jopa niin suuri, että haalarin katsotaan olevan täysin epäsopiva omalle lapselle, eikä sitä oteta vastaan edes ilmaiseksi. Tämä nostaa esiin unisex-lastenvaatteiden poliittisuuden: unisex-vaatteiden tarve syntyy siitä, että ajatellaan olevan pojille omat ja tytöille omat vaatteensa. Unisex-vaatteet toimivat näiden kahden välimaastossa – ne ovat siis ns. sukupuolineutraalit lastenvaatteet.

Unisex-lastenvaatteet ovat vastalause kertakäyttökulttuurille

Oli unisex-vaatteiden poliittinen sanoma mikä hyvänsä, niin ainakin ne käytännön tasolla tuntuvat olevan vastalause kertakäyttökulttuurille. Vanhemmat, jotka haluavat ajaa ympäristöeettistä linjaa, kannattavat kierrättämistä sekä uusiokäyttöä. Ihan perinteinen tapa on laittaa pieneksi käyneet lastenvaatteet suvussa tai kaveripiirissä kiertoon, mutta unisex-ajattelussa tämän on vain viety astetta pitemmälle.

Ovatko sukupuolineutraalit lastenvaatteet uusi juttu?

Viime vuosina neutraalien lastenvaatteiden tarjonta on kasvanut valtavasti. Tuntuukin siltä, että kyseessä on varsin tuore ja tulevaisuudessa entistäkin merkittävämpi suuntaus. Kysymys ei kuitenkaan ole mistään uudesta jutusta. Esimerkiksi 70-80-luvuilla lastenvaatteet olivat käytännössä katsoen kaikki sukupuolineutraaleja ja esimerkiksi Marimekolle lastenvaatteiden sukupuolesta riippumaton käyttö on ollut tärkeä johtoajatus yrityksen alkuajoista lähtien. Vasta aivan viime vuosina Marimekko on alkanut tarjota erikseen tytöille ja pojille kohdennettuja lastenvaatteita. Tässä valossa voidaankin sanoa, että 90- ja 2000-luvun prinssi- ja prinsessakuvastot ovatkin vain ankeahko välivaihe, jolloin sukupuoliroolien jako oli äärimmäisillään. Nykyinen unisex-ajattelu onkin varmasti jonkinlainen vastareaktio tälle lapsien roolittamiselle.

Mitä neutraalit lastenvaatteet ovat?

Neutraalit lastenvaatteet eroavat ns. tavallisista lastenvaatteista värityksensä sekä kuosinsa puolesta. Käytännössä vaatevalmistajat pyrkivät tunnistamaan värejä ja kuoseja, jotka selvästi kuuluvat joko pojille tai tytöille ja pyrkivät unisex-mallistossaan välttämään näitä. Tavanomaisesti unisex-vaatteet ovat hyvin normin mukaisia, koska ne ovat valikoituneet sen mukaan että mikä ei selvästi kytkeydy kumpaankaan sukupuoleen. Positiivista kuitenkin on se, että osa vaatevalmistajista on alkanut tehdä myös hieman kokeilevampia vaatteita, joissa perinteisten unisex-vaatteiden rajoja pyritään rikkomaan. Uskalletaan mennä hieman lähemmäs sukupuolille ominaisia kuvastoja ja värejä, mutta se kuitenkin toteutetaan unisex-vaatteelle ominaisella tavalla.

Tavallisestihan unisex-lastenvaatteissa pyritään välttämään tummansinistä sekä pinkki ja vaatteiden kuoseissa on käytetty pääasiassa luonto- ja eläinaiheisia kuvia ja kuvioita. Rohkeammat vaatevalmistajat ovat kuitenkin tehneet unisex-vaatteita, joissa on uskallettu lähestyä punaista sävyä ja kuvioina on käytetty perhosia ja herkkiä kukkakuvioitakin. Siis kuvioita, jotka tavanomaisesti ovat kuuluneet pelkästään tytöille. Tämä onkin unisex-vaatteiden keskeinen piirre: värit ja kuosit lähestyvät perinteisesti tytöille sopivia värejä ja kuoseja, mutta juuri kukaan ei ole vielä uskaltanut ehdottaa tytöille tumman sinistä haalaria, jossa olisi työkalun tai autojen kuvia. Tehtävää siis vielä riittää.

Kommentti sukupuolineutraalien lastenvaatteiden poliittisuudesta

Vaatteet ovat aina poliittisia. Se miten ihminen toimii, mitä pukee päälleen, miten esittää itsensä muille on poliittista. Vaatteet viestittävät muille siitä, että kuka sinä olet ja mikä on sinun roolisi yhteiskunnassa, perheessä tai yhteisössä. Tämän takia on hyvin omituista, että osa lastenvaatevalmistajista toivovat, ettei vaatteita ja tasa-arvoasioita tai politiikkaa yleisemmin sotketa toisiinsa. Kysymys ei ole asioiden sotkemisesta toisiinsa, vaan siitä, että vaatteet ovat aina poliittisia.

Leave a Reply