Lastenvaatteiden ekologinen kaavoitus

Vaatteiden ekologisuutta voidaan parantaa monin eri keinoin. Yksi keskeisimmistä tavoista on vaatteen käyttöiän pidentäminen. Kun vaatteiden käyttöikä pitenee, niin samassa suhteessa uusia vaatteita tarvitsee ostaa harvemmin. Kun vaatteiden taajaan ostamisen tarve pienenee, voivat valmistajat keskittyä tekemään vaatteista entistäkin laadukkaampia ja siten pitkäikäisempiä. Lastenvaatteiden ekologinen kaavoitus vastaa käytännössä juuri tähän haasteeseen: miten vaatteen käyttöikää saadaan kasvatettua mahdollisimman paljon.

Ekologisuus näkyy vaatteen kaavoituksessa

Muutamilla kaavoitukseen liittyvillä asioilla pyritään parantamaan vaatteen käyttöikää. Näitä keinoja ovat mm. tuplanapitus bodyen haaroissa, hihojen ja lahkeiden pitkät resorit sekä vaatteiden vyötäröllä oleva säädettävä kuminauha. Hieman erikoisempi kaavoituksellinen ratkaisu on bodyn haaroissa käytettävä jatkopala. Jatkopala liitetään bodyn haaroissa oleviin nappeihin, jolloin vaatteen kasvuvaraa pystytään lisäämään merkittävästi.

On myös syytä muistaa, että jos lastenvaatteen valmistaja on huomioinut ekologisuuden vaatteen kaavoituksessa, on todennäköistä, että myös vaatteen materiaali ja valmistus ovat ekologisesti ratkaistu. Tässä mielessä samaan pakettiin kuuluu usein myös monia muita hyviä asioita.

  • Tuplanapitus bodyn haaroissa
  • Pitkät taitettavat resorit hihoissa ja lahkeissa
  • Säädettävä kuminauha vyötäröllä
  • Jatkopala bodyn haaroissa

Tuplanapitus bodeissa

Onko tuplanapitus hankala lapselle? Onko se epämukavan tuntuinen? Jotkut vanhemmat saattavat pohtia näitä kysymyksiä, mutta käytännössä tuplanapituksella ei ole lapselle mitään merkitystä. Se tuo ensinnäkin hyvin vähän lisämateriaalia haaroihin sekä toiseksi lapsella on useimmiten iso vaippa haaroissa sinä ajanjaksona kun napitusta käytetään. Vaipan kanssa ei pieni lisämäärä kangasta ja nappeja haittaa lainkaan. Näissä vaatteissa on usein huomioitu myös resorin joustavuus, joten vaate sopii myös muulta istuvuudeltaan kasvavalle lapselle.

Pitkät taitettavat resorit

Pitkät resorit housujen lahkeissa ovat erinomaisen kätevä apu käyttöiän pidentämiseen. Lahkeen suu on kapea ja pitkä, jolloin niiden taittaminen näyttää siistiltä ja housut pysyvät hyvin jalassa. Resorien ansiosta housut pysyvät hyvin paikoillaan, eivätkä lörpähdä. Resorit toimivat talviaikana myös sukkahousujen korvikkeena, koska pysyvät hyvin paikoillaan eivätkä päästä ihoa esille kovassakaan menossa. Taitettavien resoreiden toinen hyöty talvella on se, että ne ovat aina oikean mittaiset, jolloin ongelmia istuvuuden kanssa ei pääse syntymään.

Lahkeissa käytettävät pitkät taitettavat resorit ovat todella mainio keksintö! Kyse on periaatteessa hyvin yksinkertaisesta kaavoituksellisesta asiasta, jolla kuitenkin voidaan lisätä vaatteen käyttöikää merkittävästi. Resorin pituus voi olla jopa 7 – 8 senttiä, jolloin vaatteeseen saadaan parhaassa tapauksessa melkein vuosi lisää käyttöikää. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että vaate on valmistettu laadukkaasta ja kestävästä materiaalista. Mutta usein näin myös on. Vaatteen valmistaja on huomioinut pitkän käyttöiän ja se näkyy kaikissa vaatteen valmistukseen liittyvissä asioissa.

Bodyn jatkopala haaroissa

Bodyn haaroihin liitettävä jatkopala on hieman erikoisempi tai ainakin harvinaisempi tapa pidentää vaatteen käyttöikää. Ilmeisesti vaatteenvalmistajat eivät oikein usko jatkopalan suosioon, koska niitä valmistetaan hyvin vähän. Kotimaisia bodyn jatkopaloja löytyy muutamalta merkiltä, joskin yhteensopivuus ei välttämättä ole paras mahdollinen, jos muut vaatteet ovat sekalaisesti ostettuja.

Jatkopalan ideana on siis lisätä vaatteen kokoa ja parantaa istuvuutta. Jatkopaloja on periaatteessa kahdenlaisia, joko ns. perusmalleja, jotka ovat kokonaan kangasta tai sitten joustavia malleja, joissa on käytetty erityisen joustavaa materiaalia , jolloin istuvuus on paras mahdollinen. Jatkopalaa on tarkoitus käyttää useissa eri bodeissa, jolloin kysymykseksi tulee nappien sopivuus. Jos olet ostanut bodyn jatkopalan suomalaiselta valmistajalta ja lapsesi käyttämät bodyt ovat myöskin suomalaisia, voit olla melko huoletta yhteensopivuuden kanssa. Mutta jos olet tilannut lapsellesi vaatteita esimerkiksi ulkomaalaisista verkkokaupoista, saattaa ongelmia tulla vastaan. Jatkopalan väri kannattaa valita sen mukaan, että minkä värisiä lapsen muut vaatteet ovat. Voit tietenkin valita jatkopalan myös jossain räväkässä kuosissa, jolloin saat siitä kivan korostevärin, joka lisää bodyn persoonallisuutta hienolla tavalla.

Kietaisubody on se perinteinen versio

Kietaisubody on se perinteinen jokaiselle tuttu malli, jolla pyritään huomioimaan ekologisuutta. Kietaisumallisissa vaatteissa voidaan säätää kaula-aukon kokoa sekä käytännössä myös muuta istuvuttaa hyvin kätevästi. Kietaisuvaatteita on saatavilla hyvin ja ne ovat erittäin mukavia myös lapselle, koska istuvuus on jokaisella kerralla juuri sopiva. Kietaisubody on erinomainen vaihtoehto myös vauvaikäisille, koska pukeminen ja riisuminen on erittäin helppoa.

Leave a Reply